čtvrtek 31. března 2016

Tajemný swap

Tento swap bych ve výsledku nazvala "Našla jsem přítele". Swap vyhlásila Michelle. Když mi potvrdila můj zájem o něj, tak má věštecká duše zaplesala. Našla jsem její blog, našla jsem ji i jinde na netu, kde píše články...Byla mi stále bližší a bližší. Naskakovalo mi tisíce věcí, co bych jí ráda poslala :-) ....

Od Mi došel balík dřív, než jsem odeslala swap já,  a tak jsem ho nechávala ještě nerozbalený, nechtěla jsem být ovlivněna, tím co dostanu. Sice jsem kolem něj chodila, jak mlsnej pes, ale vydržela jsem až do dne, kdy Mi dostala balík ode mě.


Po rozbalení na mě vykoukla krabice s nádhernou mandalou, kterou mi Mi nakreslila.


Krabice byla napěchovaná dárky přímo k prasknutí.


Dárků byla hromada v byly zabalené v moc hezkém papíru.


A co vše jsem od Mi dostala?

Především čarovné věci. Mi pro mě vyrobila Runy. Poslala mi Peříčkový talisman, Račí kamínek, Kyvadlo, Čtyři tajemné lahvičky, Kamínek co potkala na cestě a Tři oříšky jak pro Popelku :-)


Dostala jsem také knížky, nádherné zápisníky, záložky, co mi Mi nakreslila, samolepky. Naprostý top je ovšem PEXESO, které Mi poskládala z našich fotek. Je to opravdu krásný dárek, který obdivoval i Přemek.


Protože i čarodějky mají mlsné jazýčky, tak balík obsahoval i něco dobrého.  Přiznám se, že v době focení už byla krabice od čokoládových bonbonů prázdná :-D a Rooibos s mátou a heřmánkem je naprosto skvělý.


Dostala jsem také Levandulovou nálož...Krásně vonavé polštářky, co Mi ušila, svíčky, vonné tyčinky, olejíček.


Pytlíčky na bylinky a látky na tvoření.


Něco, co lahodí mým uším.


Sprchové gely


Mi nezapomněla ani na Jiříka a poslala mu papíry a cappuccino, za což jí opravdu moc děkuji.


Byl to opravdu obr swap, určitě největší co jsem kdy dostala...a i poslala. Dárečky jsou nádherné, užitečné, prostě skvělé. Ale mnohem důležitější je to souznění. Některé lidi opravdu do života dostáváme darem. Děkuji ♥



... A co jsem poslala Mi já? O tom si můžete přečíst podrobně ZDE
Ve stručnosti asi toto

(fotka stažena od Michelle)

Hodnocení swapu 10 / 10 ...ale dala bych mnohonásobně víc. A už ted se těším, až si zase spolu něco pošleme.

sobota 26. března 2016

Cestovatelský TAG

Na tento TAG jsem se inspirovala u Zuzanky.



1. Vyjmenuj všechny země, ve kterých jsi byla.
Žádnou exotiku nečekejte. V podstatě jsem vždy byla jen, co by kamenem dohodil od našich hranic. Takže navštívené země jsou:
Slovensko, Polsko, Německo, Rakousko

2. Která země/ místo se ti nejvíce líbilo?
Miluji Čechy ♥ A místo? Asi to bude ohrané, ale opravdu nejradši mám Prahu.

3.Kam by ses chtěla podívat?
Kdysi jsem jako dítě a pubertačka toužila po Japonsku. Stále jsem ležela v knihách o něm a měla dopodrobna nastudovanou i jeho historii...No, časem mě to pustilo.
Pak jsem měla touhu navštívit indiány, ale USA nikdy nebyly můj favorit. Takže to bylo Mexiko, Jižní Amerika... No, možná ta touha je kdesi v podvědomí ještě stále zahrabána.
To co kdysi pro mě bylo Japonsko, je nyní Indie. Pokud bych chtěla opravdu navštívit nějákou zemi, tak je to zrovna tato.
Nu, držme se však při zemi...Francie, Provence...ideálně na motorce, je myslím reálnější :-)
A u nás? Určitě úplný cíp západních Čech...okolí západočeských lázní, Chebsko...


4. Vyjmenuj 3 věci, které bereš vždy s sebou na cesty.
Mapy ...jsem na mapy úplně ujetá, potřebuji i mapy jednotlivých měst, ne jen kraje.
Foták ...bez fotáku ani ránu :-D
Náhradní kalhotky ...vždy připravena :-D, co kdyby ...

5. Jmenuj nejlepší jídlo, které jsi kdy v cizině jedl/a.
V Rakousku zmrzlinu, lepší jsem fakt nikdy neměla. Jinak ani nevím, jestli jsem vysloveně někde v cizině něco jedla...kromě dovezených zásob. Já bych v životě do huby nic co neznám a nic exotického nevzala .Jsem "konzerva" a opravdu miluji českou kuchyni. Takže žádné potvory z moře vytažené apod. bych nepozřela.

6. Jaká byla tvoje nejmilejší cesta? 
Každá...hlavně vypadnout tady z toho kraje a z té samoty.

7. Máš nějakou negativní vzpomínku na některou z cest?  
Asi nemám, protože negativní vzpomínky se časem změní v úsměvné příběhy :-) 

8. Kam se chystáš tento rok?
Nechystám se, neplánuji...nechávám plynout. Určitě to však bude po naší zemi ČESKÉ ♥...pokud zdraví dovolí.




Na TAG nominuji dceru Michaelu...budu ráda pokud se inspiruje i někdo další :-)



čtvrtek 24. března 2016

Čtyři písmenka S, W, A, P

 SWAP jsem vyhlásila já a na výměnu jsem si vybrala Anežku. Protože jsme obě věci do swapu objednávali přes internet, tak se nám trochu protáhl. Balíček ode mně se protáhl ještě víc, protože jsem zápasila s písmenkem A.

Od Anežky jsem dostala:
Sladkost - Halvu ...moc dobrou :-)
Wyrobeno - Náhrdelník ...skvěle se mi hodí k jednomu ponču ♥
Alfonse Muchu - diář...darovala jsem ho nejstarší dceři, která je na diáře ujetá :-)
Počteníčko - knihu...tu jsem hned přečetla a posílám ji dál druhé dcerce, která ji ted využije víc než já


Swap se mi moc líbil a je fajn, že udělal radost nejen mně, ale i části mé rodiny :-)

Anežka ode mě dostala:
Skvělé zvířátko - Brož s liškou
Welmi vymazlená květina - Korálková růže a vonné tyčinky s růžovou vůní, růžičky do koupele
Astrálně aromatický dárek - Olejové kuličky do koupele a mydélko slona
Princ, psaní - blok s Malým princem a propisky
Celý svap jsem se snažila ladit k Anežcině oblíbené knize Malý princ. Písmenko A mi opravdu dalo zabrat, pořád jsem nemohla nic vymyslet, pak jsem chtěla koupit aspon propisku, případně něco jiného se jménem Anežka, bohužel jsem u nás nic nesehnala. Nakonec jsem to musela vyřešit jinak :-) (kuličky do koupele mají znázornovat planetky)


(fotky stažené od Anežky)

Hodnocení swapu 10 /10






pondělí 21. března 2016

Swap ACEO trade

Swap vyhlásila Adélka. Název je trochu závadějící. Šlo o výměnu ATC (Artist Trading Card).

Co to je?

ATC je kartička velikosti 8,9 x 6,4 cm a to je také jediná podmínka, která musí být při výrobě ATC dodržena. Další nepsané pravidlo je to, že se kartičky nedělají pro peníze, ale jen se darují nebo mění. I když ty opravdu umělecké se dají na zahraničních webech koupit, pak jde právě o ACEO.
ATC výměna začala historicky poprvé ve Švýcarsku v roce 1996, ATC výměny a kluby jsou velmi populární zvláště v USA.
Ale i na českých webech existují už dlouho ATC kluby, združují hlavně holky, co dělají scrapbook. 
ATC se tvoří většinou na nějaké téma - žena, dítě, muž, čas, historie, květiny, cestování, barvy, města, roční období, citáty. Na zadní straně by ale neměl chybět název kartičky, jméno tvůrce, datum a někdy i kontakt ( ale ten být nemusí ).
Práce na tak malém prostůrku je snadná a rychlá. ATC mohou tvořit i děti a většinou je velmi baví. Ke zdobení kartiček můžeme využít spousty výtvarných technik, zdobit se dají kreslením, malováním, nalepováním, šitím, vyšíváním, kolážemi, prostě co vás napadne, záleží na vaši fantazii.
Spolu s kartičkou darujete i kousek sebe.
(zdroj internet)

Ted už k samotnému swapu. Dostala jsem 3 ATC kartičky, všechny kreslené.


 První byla inspirovaná indiánskými vzory, na druhé je nakreslená naše kočka s indiánskou čelenkou (ta mě potěšila úplně nejvíc) a na třetí jsou květiny inspirované kresbami Alfonse Muchy. Poslední kartička je bohužel o kus menší, proto jsem ji nepřidala do sbírky, ale mám ji jako záložku v knížce.
Adélka přidala ještě čaje, ty se u nás neztratí :-) Za swap moc děkuji a těším se, že spolu někdy zopakujem.
Já Adélce poslala 3 kartičky. Snažila jsem se udělat každou jinou a přidala jsem ještě kupičku materiálu na tvoření.
 

 Swap byl poměrně rychlý, navíc obohatil mou sbírku. S Adélkou byla skvělá komunikace. Jedinou výtku mám k velikosti květinové ATC. Vlastně ještě mě mrzí, že Adélka se na zadní stranu kartiček aspon nepodepsala.

Hodnocení swapu 9 / 10

Pokud ATC sbíráte nebo chcete začít sbírat, ozvěte se. Ráda s vámi kartičku vyměním :-)
Další ukázku kartiček, co jsem dělala najdete ZDE.

neděle 20. března 2016

Jarně korálkový

Dnes v 5:31 začalo jaro. Venku to tak nevypadá, ale už je to tu. Na dveře putuje můj korálkový věneček.


První korálkovou kytičku jsem udělala na jaře roku 2011 a byla pro mou maminku.

Korálkové květiny se vyráběly po celá staletí, každá rodina měla své vzory, které se předávaly z generace na generaci. Dnes rozlišujeme dvě hlavní techniky výroby - francouzskou, používanou hlavně ve Francii a Itálii a viktoriánskou používanou hlavně v Anglii a Rusku.
 Tyto dvě techniky se liší hlavně tím, že u francouzského způsobu prochází drátek korálky pouze jednou (touto technikou vyrábím většinu kytiček), u viktoriánského způsobu prochází dvakrát a vytváří  "žebřík"(kytička pro mou maminku).
 První jednoduché korálkové květiny se začaly vyrábět někdy ve 14. století. Toto řemeslo se rozvíjelo a šířilo po celé Evropě.
Ve Francii se vyráběly z korálkových květin velké pohřební věnce. V Benátkách se v 16. století spousta žen věnovala výrobě korálkových květin určených pro kostely, šlechtická sídla a slavnostní průvody. V 18. století se na venkově ve Francii a Itálii často  v létě pracovalo na vinici a přes zimu se přivydělávalo výrobou z korálků.Na výrobu květin se používaly nepravidelné, odpadové korálky. Ve viktoriánské době se korálkovými květinami často zdobily nevěsty. Pokud byla svatba v době, kdy nebyly čerstvé květy, měla nevěsta na hlavě věneček z korálkových květin.
Ve třicátých letech minulého století se stalo v Americe módou zdobit si domy korálkovými květy přivezenými z Evropy, ale v Americe se tyto květy nevyráběly. Až v šedesátých letech se začaly organizovat kurzy na výrobu květin, které byly velmi oblíbené. V této době vychází také knihy s návody a vzory. Tato obliba se přelila z Ameriky zpět do Evropy. V dnešní době je výroba korálkových květin opět velmi populární, používají se jako svatební kytice, šperky nebo originální  bytové dekorace.
Také Japonsko a Čína, které mají dlouholetou tradici výroby umělých květin z různých materiálů. Z hlediska tradičního Feng-šuej by totiž v domě neměly být sušené květiny, jsou to "mrtvolky", které brání toku energie. Proto se v době, kdy nebyly živé květy zdobily domácnosti umělými květy, které se  vyráběly z papíru, textilu nebo korálků.
Korálkové květiny jsou dnes ceněnými sběratelskými předměty, některé dochované historické kytice jsou ve sbírkách mnoha muzeí. Korálkové květiny lze najít také na mnoha hradech a zámcích. A dnes už také v mnoha domácnostech, kde tvoří trvalou a nepřehlédnutelnou dekoraci.
(zdroj internet)

Moje tvorba kytiček z korálků gradovala v roce  2012, kdy v Praktické ženě v květnu a červenci otiskli fotky mých kytiček.



Ještě dva další roky jsem korálkové květiny dělala opravdu ve velkém. Pak už zájem začal opadávat, takže nyní už je tvořím spíše sporadicky jen jako dárky. Stále je to ale nejlepší způsob, jak zpracovat nepravidelný, méně kvalitní rokail...ano to jsou ty pidikorálky.

Nyní tvořím růži do jednoho swapu


a dodělala jsem kytici pro jarní výzdobu






Návod na kytičky nedávám. Zkuste zagooglit, návodů je na internetu spousta.
Na všechny mé korálkové kytičky, které jsem zatím vytvořila se můžete podívat na stránkách Danfinky zahrada.

Tímto vám přeji krásné jarní dny a ať už brzy se rozkvete celá příroda.
Dnes je Světový den štěstí...Buďme štastni ♥


pátek 18. března 2016

Swap Papírna

Swap jsem vyhlásila já. Chtěla jsem udělat swap klidně i hodně mladou holčinou, právě u těchto swapů z papírnictví mi "dětský věk" swap partnerky nevadí. Ve finále jsem však swap dělala s Katkou.
Swap od Katky mi přišel domů opravdu rychle.





Konkrétní požadavky jsem neměla. S věcmi jsem víceméně spokojená, využila jsem naprosto vše. Jen mně trochu mrzelo to, že věci přišly nezabalené, dané jen do obálky...Katce došel balící papír :-D

Katka chtěla dostat stříbrnou gelovku, ostatní nechala na mně. A tak jsem poslala metalické gelovky, dva bločky, zápisník, dopisní papíry a DIY rohovou záložku do knihy.


Hodnocení swapu: 8 / 10

Šátkový swap plus překvapení

Hledala jsem nějáký swap, který bych mohla udělat a poslat rychle...ach ta má dychtivost ..ted a hned :-)
Šátkový swap vyhlásila Jitka a byl už docela zapadlý vzadu. Byla jsem ráda, že jsem na něho natrefila. Posílaly jsme si šátek a někákou drobnost k tomu.
Dostala jsem nádherný obr velký šálový šátek, přesně na takové předjaří a hlavně laděný do barev, které upřednostňuji. Pak keramické sluníčko, čaje a čokoládové bonbony...o ty jsem se podělila s Jiříkem.


Já Jitce poslala dva lehounké šátky tunely, které se mi doma sešly a které já nevyužila. Přidala jsem jeden DIY batikovaný šátek a pár drobností mnou vyrobených.

Swap hodnotím veskrze kladně, s Jitkou byla skvělá domluva, je velice komunikativní člověk. Moc jí děkuji.

Hodnocení: 9 / 10

čtvrtek 17. března 2016

Mé tvoření v roce 2015

Co jsem v roce 2015 tvořila?

Vyzkoušela jsem doma dělaná mýdla a určitě budu v jejich výrobě pokračovat i letos.


Zkusila jsem lapače snů, ale chtěla jsem je pojmout jinak, což se mi nakonec povedlo :-) Možná budou ještě další :-)


Čemu jsem naprosto propadla, tak byl falešný patchwork. A tak se píchalo a píchalo...






Samozřejmě nesměly chybět vánoční hvězdičky.


Tentokrát poprvé jsem jela pro materiál i do Poniklé a vznikly 3 sady hvězdiček z foukaných perel, jako z dob našich babiček :-)
Tyto hvězdičky si zasloužily i krásné balení...




Udělala jsem taky celou armádu malých andělíčků.


 A už se blížíme ke konci...
Dopletla jsem tu obr deku a už je v Hausbotu.



Pokud se ptáte, jak jsme přišli k hausbotu, tak dočkejte času, určitě se postupně dozvíte :-)

středa 16. března 2016

Rok 2015

Téměř rok jsem na blog nenapsala. Proč? Vymlouvat se na málo času je asi ohrané. To, že mě brzdí úprava fotek je sice holý fakt, ale to je spíš o lenosti...A tak na rovinu, rok 2015 byl pro mě těžký, asi jeden z nejtěžších. Od května se mi doslova začlo hroutit zdraví, do toho ještě se ozvala menopauza ve vší síle. Prakticky celý květen a červen jsem proležela v posteli a nebyla schopná vůbec ničeho. Vzpamatovávala jsem se pomalu a vzpamatovávám se dodnes, stále je to jak na houpačce. Ostatně se zdravím celkově naše rodina byla loni dost naštíru. Pokud zrovna neklátily nemoce mě, tak dávaly zabrat někomu blízkému a já jako typická račice zase se bála o děti, partnera, kamarády...
I přesto se našly hezké chvíle, které stojí aspoň za zmínku. Celkem třikrát jsem zavítala do Prahy, nebudu se ted více rozepisovat, ráda bych sepsala jeden článek zvlášt. Protože měření aury, návštěva výstavy o Leonardu da Vincim..si zaslouží podrobnější rozepsání.
31. května se konal dětský den na hvězdárně v Úpici, kde jsem já sice nebyla, ale i přesto se musím o této akci zmínit. Přemek zde měl totiž výstavu svých obrazů.



Na hvězdárnu jsme zavítali ještě jednou v červenci, kdy se zde konal Africký den. Toho jsem se již zúčastnila a byl to nezapomenutelný zážitek.
V červenci jsem taky slavila své 47. narozeniny, tentokrát u své nejstarší dcery Leonky v Českých Velenicích.


V červenci se taky u nás na letišti konal motosraz a já doslova překročila svůj stín a odhodlala se ho zúčastnit. Kdo mně zná, ví co mně to stálo sil, já která tyto motorkářské akce doslova nesnáším. Snad tisíckrát jsem účast povrdila a v zápětí zase odvolala. Nakonec rozhodla náhoda. Vyhrála jsem na motosraz totiž dvě volné vstupenky. Samozřejmě to, že jsem se mohla nakonec zúčastnit byla hlavně Přemkova zásluha. Staral se o mně jak o miminko, a vybudoval mi i ve skromných podmínkách skvělé zázemí. Přesto jsem vydržela ten nápor jen 1 a půl dne.


Srpen byl bohatý na události též. Jako každý rok jsme se zúčastnili festivalu Zlaté slunce. V srpnu se, po téměř 4 leté známosti, rozešla se svým přítelem má nejmladší dcerka Michaela a nastěhovala se zpátky domů.


Také jsme se s autoveteránama vydali už tradičně na pouť v Polici nad Metují.
Na dovolenou jsme jeli do mého milovaného Zbiroha. Tentokrát jsme nikde necourali a opravdu jen odpočívali u Jany na zahrádce.



Podzim už mě opět začal klátit zdravotně, tak jsem už zase spíš musela řešit své zdraví. Ani čas předvánoční nebyl zrovna příznivý, tam dostávala zabrat hlavně psychika, ale o tom třeba někdy příště. Přímo Štědrý den byl krásný, udělali jsme si vyjíždku na motorce. Na Silvestra byl u nás tradičně Olin s Vendulkou a tentokrát i má prostřední dcera Šárka.
Šárka loni putovala s cirkusem po Německu.


Co ještě dodat?
Syn Jiřík dokončil povinnou školní docházku a oslavil své 19. narozeniny.


Má krásná sestřička nafotila s dalšími maminkami samoživitelkami kalendář.


Můj chytrý bráška úspěšně dokončil doktorské studium na univerzitě v Plzni.

Fotka je ze zámku Kynžvart, kde Zbyněk dělá příležitostně průvodce.
To je asi stručné shrnutí akcí v loňském roce. Fotky stále průběžně přebírám a přidávám na irajče.

Děkuji všem za zachování přízně ♥ ikdyž to není se mnou vždy lehké.