sobota 28. května 2016

Květen v kostce

Stále mám skluz ve psaní článků o swapech, ale opravdu nechci dávat 5 - 6 swapů za sebou. Proto vznikl tento článek, o měsíci květnu. Květen máme každý rok poměrně hektický, protože se slaví Přemkovo narozeniny. Letos to bylo ještě umocněno tím, že slavil 50 let.


Sešlo se hodně lidí, peklo se prasátko, zpívalo se, hrály hry a opravdu hodně, hodně moc popíjelo. Bylo to náročné, ale vydařilo se. Více fotek zde.

Pořídili jsme si jiné autíčko ...peugeota 406. Musí se doladit, doopravit...plánujeme přestříkání na černo a airbrush vlků na kapotu. Je to lod, přesně taková jakou potřebujeme. A konečně máme peugeota a hned 7 místného :-D


Náš renault 11 už pomalu dosluhuje a jaký bude jeho osud zatím není jasné.


 Osobně bych byla ráda, kdyby se posunul mezi veterány...ostatně je to značka, kterou jezdil sám James Bond :-)


Květen byl také ve znamení nemocí, úrazů...Přemkovi vyřezávali na chirurgii tukovou bouli velikosti pomeranče na rameni. Při mytí půlitrů z oslavy narozenin si pořezal ruku.. Pak si při broušení střechy peugeota ošklivě zbrousil i svůj prst.
Mě na konci měsíce chytil žlučník, takovým stylem, že jsem bolestí málem lezla po zdi, naštěstí jsem to nakonec opět zvládla svépomocí a doktorům se vyhla.

Co se tvoření týká, tak i nadále motám a motám korálkové kytičky, aktuálně hlavně do swapů. Začala jsem zase s výrobou mýdel. Určitě bych chtěla vlastní výrobu rozšířit i o spoustu dalších věcí :-)


V květnu jsem si taky oblíbila Chia kaše a doslova na nich ujíždím. Ale nebyla bych to já, abych ze zdravé potraviny neudělala nezdravou :-D Jsou totiž na mně hrozně málo sladké (na rozdíl od ovesných) a tak vesele doslazuji cukrem a navíc ještě dávám oříšek másla.


Od dcery Šárky, nám přišel obr balík, ve kterém bylo pár drobností pro Přemka, pro mně swap (o tom napíši zvlášt), ale největší radost měl z balíku Jirka, protože v něm byla spousta věcí právě pro něho.
Šárko, děkujeme ♥



Miška (nejmladší dcera), která se vrátila z praxe v Galerii hlavního města Prahy, mi dovezla 2 kg rokailu. Prostě jsou mi ty korálky souzené a ví, jak maminku nejvíc potěšit :-) Děkuji ♥

Aby to bylo celé, tak nejstarší dceři Leonce se 25.5. narodil druhý syn Milan (po tatínkovi)....Přeji moc zdravíčka ♥


Dokonce května zbývá ještě pár dní, tak snad je prožijeme už bez pohrom, úrazů, v klidu a ve zdraví. Totéž přeji všem nahlížejícím kolemjdoucím.

středa 25. května 2016

Hand made original a recept navíc

Hand made originál byl již 5. společný swap s Blankou. Jak název napovídá, šlo o výměnu věcí námi vyrobených. Swap vyhlásila Blanka. Mělo jít o soupravu šperků (náhrdelník, náramek, náušnice), dekoraci a něco praktického.
Od Blanky opět celý swap ladila do mé milované modré barvy. Přišla mi od ní souprava drhaných šperků, sice náušnice nevyužiji, ale určitě nějáká ouška pro ně najdu :-)
Dostala jsem keramický měsíček, ozdobenou svíčku a dekorační skleněné pecky. Svíčku využiji určitě a s ostatním se snad taky něják poperu :-)
Blanka mi ušila hned 3 chňapky, z těch mám úplně největší radost, protože jich mám stále nedostatek.


Úplně nejlepší ovšem byl salát z červené řepy a zelí, který mi Blanička přidala jako bonus. Byl úplně famózní a hned jsem si napsala o recept. Podělím se o něj i s vámi, určitě jej zkuste.

Salát
1kg zelí 
20dkg cibule
1kg červené řepy 

Nálev 
1,25 l vody
0,4 l octa
4 až 5 lžic soli
15dkg cukru
20 koleček sacharinu

Zelí nakrájet na jemno, cibuli na jemné proužky, řepu uvařit ve slupce do poloměka a pak ji oloupat a nahrubo nastrouhat. Smíchat se zelím a cibulí a přes noc zalít nálevem. Ráno plníme i s nálevem do sklenic. Sterilujeme 20 minut při 80°C.

Ode mě Blanka dostala soupravu ketlovaných šperků, kytičku korálkových růží a dva patchworkové polštáře.


Hodnocení swapu 9 / 10 

Swap čtyř živlů

Swap měl obsahovat 4 věci. Každá věc měla symbolizovat jeden ze živlů...Oheň, Voda, Vzduch, Země. Nápad byl můj a swap poměrně dlouho visel ladem. Nakonec jsme se domluvily s Mi, protože ten swap byl prostě pro čarodějky, jak dělaný. Domluva byla taková, že se budeme opravdu držet, jak cenového limitu, tak počtu věcí....což se nám samozřejmě opět ne úplně podařilo :-D


Od Mi došla krabice veliká, převeliká a taky pořádně těžká.


Po rozbalení na mě juklo několik dárečků a počet neodpovídal. Mi totiž poslala Jiříkovi dárek k narozeninám a svátku...Fidorkovou věž. Jiřík fidorky miluje a dalo mi poměrně velkou práci, aby ji nesnědl hned.


Když jsem postupně rozbalovala ostatní věci, tak jsem se musela smát, protože to tak trochu vypadalo, jakobysme s Mi od sebe opisovaly :-D


 Dostala jsem obr svíčku...opravdu je hodně, hodně veliká.


Koupelovou sůl...rumovou. Mi nejspíš někde vyštourala, že rum prostě zbožňuji :-D


Nádhernou zvonkohru, kterou Mi dělala se svým mužem.

Zenovou zahrádku...skláním se před šikovností a trpělivostí Mi muže, protože hrabičky vyráběl sám. Děkuji :-)
Zahrádku mi okamžitě zabavila nejmladší dcera a odvezla si ji na intr... Většina došlých swapů udělá radost ne jen mně, ale i někomu dalšímu :-)


Navíc jsem dostala ještě tyrkysový přívěšek.Sice plastový, ale krásně se mi hodí k mému stylu a šatníku, tak mi to až tak nevadí :-) Moc děkuji ♥

Co jsem Mi ve swapu poslala já si můžete podrobně přečíst zde.




Swap s Mi byl opět senzační...a tak pro velký úspěch už zase pracujeme na dalším :-D


Hodnocení swapu čtyř živlů 10 / 10

pondělí 16. května 2016

TAG - Proustův dotazník

Na tento TAG mě nominovala Gudrun . Jelikož mám TAGY opravdu ráda, tak jsem výzvu přijala.

O co jde?
 Slavný francouzský romanopisec a filozof zodpověděl ještě jako velmi mladý sérii několika desítek otázek, které mu předložila spíše pro pobavení mladičká přítelkyně Antoinetta, dcera budoucího francouzského prezidenta. Podobné dotazníky se tehdy těšily hlavně mezi mládeží z lepších kruhů velké popularitě. Proustovy mimořádně formulované odpovědi se dochovaly a tak vznikl základ pro tzv. “Proustův dotazník”. Vychází například pravidelně v různých aktuálních obměnách na zadních stránkách magazínu Vanity Fair. Prostřednictvím odpovědí respondent dokáže srovnat své životní priority a poskytnout inspiraci ostatním, ale také na sebe mnohé prozradí. Dotazník se i v moderní době těší velké oblibě, ačkoliv jen málokdy je používán celý. Originální otázky ZDE

1. Tvá nejvýraznější vlastnost?
Tvořivost.

2. Čeho si nejvíce ceníš u mužů?
Zručnosti

3. Čeho si nejvíce ceníš u žen?
Starostlivosti

4. Čeho si nejvíce ceníš u přátel?
Tolerance

5. Jaký je tvůj zásadní nedostatek?
Pesimistický pohled na svět

6. Jaké je tvé nejoblíbenější zaměstnání?
Umělec

7. Jaká je tvá představa největšího štěstí?
Zdraví

8. Co by pro tebe bylo největší neštěstí?
Osamělost

9. Jaká je tvá představa největšího utrpení? 
Bolest...bolest žití, existence, bolest fyzická, ale hlavně psychická.

10. Čím bys ráda byla?
Učitelkou

11. V jaké zemi bys chtěla žít?
Čechy, nedovedu si představit, že bych žila jinde...ani si to představovat nechci.

12. Oblíbená barva?
Modrá

13. Oblíbená květina?
Kosatec, Pomněnka

14. Oblíbené zvíře? 
Kočka a had. Had je mým totemovým (duchovním) zvířetem

15. Kdo jsou tví oblíbení prozaici? 
Oscar Wilde, Valja Stýblová

16. Kdo jsou tví oblíbení básníci?
Jiří Wolker, Jiří Orten

17. Kdo jsou tví oblíbení skladatelé?
Antonio Vivaldi, Petr Hapka

18. Kdo jsou tví oblíbení malíři?
Alfons Mucha, Leonardo da Vinci

19. Jaký je tvůj oblíbený fiktivní hrdina?
Nevzhlížím k fiktivním postavám

20. Jaký je tvůj oblíbený skutečný hrdina?
Vážím si spouty lidí, ale neberu je jako hrdiny. Slovo HRDINA nemám ráda...Obdivuji lidi, kteří i přes svou bolest, nemoc, nepřízeň osudu umí rozdávat radost svému okolí.

21. Jaký je tvůj oblíbený historický hrdina?
Ten, kdo neničil, ale budoval, ale těm zase není připisováno hrdinství...Takže asi nikdo. Prostě nemám ráda slovo HRDINA.

22. Kterými historickými postavami nejvíce pohrdáš?
Nikým, nemám právo někoho soudit

23. Co se ti nejvíc nelíbí?
Manipulace

24. Jak bys chtěla zemřít?
Vlastní rukou...ráda o sobě rozhoduji sama.

25. Jaký přirozený dar bys chtěla mít?
Bezstarostnost

26. K jaké chybě jsi nejvíce shovívavá?
Nevědomé

27. V jakém stavu mysli se nacházíš? 
Trvalé deprese

28. Jaké je tvé motto?
Přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno :-) 


Na tento TAG dále nominuji Michelle

pátek 6. května 2016

Byl to čáp...klapy, klap

Aktuálně zařazuji čistě fotografický příspěvěk.
Už druhý den se nám promenáduje na louce za plotem velký elegán :-)





Mám čápy ráda, vnímám je jako nositele štěstí ♥

středa 4. května 2016

Májový polibek od Martiny

Když jsem na Swaplace zaregistrovala Martinu a její swap Májový polibek, hned mi začaly naskakovat věci, co bych jí nutně, hrozně moc chtěla poslat. Když jsem si přečetla její stránky, tak jsem poznala, že máme mnohé společné a že mé představy by mohly souznít s jejími. Takže nakonec jsem neodolala a přihlásila se a Martina si mě i vybrala.
Byl to jeden ze swapů, který mě opravdu moc bavil a dělal se mi krásně, lehce.

Poslala jsem jí Máchův Máj, byla to první věc, co jsem vybrala z knihovny a dala na pomyslnou hromádku. Následovaly korálkové růže a čaj Ovocný polibek. Pak už jsem víceméně jen doplňovala, co mně cvrnklo přes nos...dopisní papíry, látkový obal na knihu, svíčky, pečený čaj, čokoláda s višněmi a chilli, mýdlo, náhrdelník s náušnicemi. Vše jsem ladila do červené, do růží s jemným nádechem třešní - višní...

Máj je lásky čas,
v máji pohladí ti vánek vlas, 
vlásky učeše ti do copánků
a beruškou spojí na tvém spánku.
Ruku podej slunci,
ono ti podá paprsek,
vždyť světlo, teplo, láska
je nejlepší lék.

Od Martiny mi přišel velmi, ale opravdu velmi voňavý balíček. Při rozbalování mi provoněl doslova celý pokoj.


Příčinou toho byl čaj, který Martina sama namíchala a kromě černého čaje obsahoval ibišek, růži a hlavně mateřídoušku. Další voňavou věcí v balíčku bylo tělové máslo, opět z její kouzelné dílničky. Voní úžasně mátou a hlavně levandulí... nejsem moc mazací typ, ale tomuto prostě nejde odolat ♥

Dál jsem dostala krásný květinový věneček...ty mám moc ráda. Indiánskou peříčkovou čelenku...ta je opravdu moc hezká a pečlivě udělaná. Pak dva náramky a přívěšek - talisman strom života. U věnečku i šperků bych uvítala lepší, pečlivější zapracování konců drátků, ale to je jediná výtka, co mám.
Martina mi upekla sněhové pusinky...prostě ten Májový polibek nemohl chybět :-) bohužel mi doputovala z nich taková slepená placička, ale nevadí. Já nenažranec jsem jí hned slupla a byla moooc dobrá... mnam.
Dostala jsem taky knihu s příběhy autistických lidí. Sice nevím, proč zrovna v Májovém polibku, ale neřeším to, ta kniha je totiž krásná, kouzelná a doslova mi vehnala slzičky do očí...

Martina dala do balíčku tolik sebe, svého umu, že drobné nedostatky jí ráda odpustím. Moc jí děkuji ♥ Opět jsem díky swapu poznala jednu krásnou Duši.

Hodnocení swapu 9 /10

ODLIŠNÍ LIDÉ NEMUSÍ BÝT ZLÍ

Je pravda, že špatný bývá
ten, kdo jiný názor mívá?
Kdyby lidé stejně žili,
podobní si všichni byli, 
Země bude nudná celá.
Lepší ten, kdo dobro dělá,
než ten, kdo se lidem líbí.
Přátelství všem snadno slíbí,
v srdci ale zradu chystá.
Lepší než on Duše čistá.
Jeden může pravdu míti
a ostatní v bludu býti.
Nechej všechny, kdo jsou jiní, 
většinou tím nejsou vinni.
Zlý je ten, kdo zlo činí.
Nesuď lidi podle vzhledu, 
suď je podle Duší.
Je úplně bezvýznamné,
komu z nás co sluší.

z knihy...(Zdeněk, 13 let)

úterý 3. května 2016

Karty, kartičky a trocha toho čarování

Probírala jsem své čarovné věci a zjistila jsem, že se mi zase něják nakupily vykládací karty. Tak jsem si řekla, se udělám takovou pomyslnou inventuru a a přizvu i vás.


Crowleyho Tarot, jsem dostala od kamaráda, který si ho koupil, ale pak neměl na karty čas, tak mi ho daroval. Trvalo mi asi 5 let, než jsem do něho dorostla. Když jsem totiž poprvé vzala tyto karty do ruky, tak se mi udělalo úplně zle, motala se mi hlava...prý se autor tohoto Tarotu zabýval černou magií...No časem mohu říct, že není Tarot, který by byl lépe svázán s astrologií a hlavně numeralogií než tyto. Jen jsou prostě "jiné".
Symbolon jsem moc chtěla, nakonec jsem ho získala za opravdu symbolický peníz od jedné paní, která likvidovala svou sbírku a knihovnu. Byly úplně nové, jen rozbalené. Nejsou to tarotové karty, jedou především podle vašeho horoskopu a jsou dost drsné. Dokáží odkrýt vaše nejhlubší nitro. Používám je k sebepoznávání a občas se mi fakt nelíbí, co mi odkrýjí, ale jsem ráda, že je mám.
Tarot v oranžové krabičce je takový vintage. Dostala jsem ho od Přemka. Bohužel mi vůbec nesedí a určitě ho pošlu dál.
Tarot of the New Vision je klasický W-R Tarot, jen ukazuje odvrácenou stranu karty, to co je nám skryto. Rozhodně je to zajímavý pohled na kartu. Dobře se s nimi vykládá minulost, minulé životy...jen si myslím, že to nejspíš není cesta pro mě. Ještě popřemýšlím, ale nejspíš půjdou do světa.


Má indiánská sbírka. Všechny tyto karty jsem získávala poměrně složitě a hlavně dost draze. Nevykládám s nimi, mám je čistě jako sbírku a určitě se jich nechci vzdát.
Vision Quest jsou nádherně ilustrované.
Native American Tarot s těmito jsem asi 2x vykládala, ovšem narážela jsem na to, že opravdu musíte podrobně znát indiánskou symboliku, musíte myslet jako indián, abyste je správně pochopili.
Native American Deck jsou Taroty, které vytvořili indiánští manželé a odrážejí historii severoamerických indiánů.
Native Amerikan Cards je indiánské orákulum a je to docela unikát, který jsem sháněla poměrně složitě přes jednu paní na ruském webu.  
Mariášové karty 4 světadíly, jsem  sehnala kdysi na Aukru. Nejspíš byly kdysi součástí časopisu Koktejl.


Ansata Tarot byla láska na první pohled. Bohužel se poměrně těžko shání. Naštěstí se dají dobře stáhnout a tak mi je Přemek nechal u nich v práci vytisknout a zalaminovat :-) Výhoda těchto karet je, že obsahují jen Velkou Arkánu, kterou používám. Bohužel mají hrozně nešikovný tvar, velikost a nesedí do ruky.
Erotický Tarot jsem si moc přála. Radši ani nechtějte vědět, jak dlouho mi trvalo, než jsem Přemka ukecala, aby mi ho u něho v práci nechal vytisknout...aspoň Velkou Arkánu. Erotické otázky se s ní vykládají přímo samy. :-)
Mariášové karty... tyto jsem dostala od jednoho ze svých bývalých partnerů a jsem za ně moc ráda. Jsou tak hezky jiné. Navíc mariášky u mě stále hrají prim.
Následují 2 sady karet Cikánského typu bohužel tyto karty stejně jako Lenormandky se mnou nemluví...takže nejspíš i je dám pryč.


Tarot Magického Měsice  jsem už měla několikrát a vždy jsem ho poslala dál, karty jako takové mi nesedí, ale je to nejlepší sada na kartolokace (určování místa, města...) co znám, perfektní zobrazení krajiny, takže si jednu sadu nechávám.
Steampunk Tarot jsem dostala od dcerky. Myslela jsem, že budou sbírkové, ale úžasně mi sedly. Takže momentálně jsou to moje výkladové jedničky. Úžasně se mi do nich kouká, prostě ta moje láska k technice se nezapře. Jsem jimi doslova pohlcena ♥ Pro velký úspěch jsem ho na oplátku zase koupila dceři já :-D
Chrysalis Tarot jsou jiné, hodně přírodní, moc se mi líbí. Jednu dobu mezi holkami, co vykládají hodně letěly. Pro mě bohužel jen sbírková záležitost, na výklady mi nesedí. Ale jsou krásně ilustrované.
Shapeshifter Tarot opět hodně přírodní, bohužel má i hodně karet na víc. Ilustrátorku Lisu Hunt mám moc ráda, její kresby jsou nádherné. Nu, ukládám je opět do své sbírky.
Tarot Illuminati je taková hezky ilustrovaná klasika. Bohužel kvalita papíru, na kterých jsou tištěny není nic moc. Ale vykládá se z nich dobře, hezky se mi do nich kouká, hrají všemi barvičkami. Mám je jako cestovní (bohužel Steapunk je na cesty neskladný)
Waite Tarot je naprostá klasika. Karty mi nesedí, mám je spíše jako doplněk sady Tarot of the New Vision, o které jsem psala výše. Nejspíš také půjdou do světa.


Orákulum vizí od Cira Marchettiho, tomu jsem dlouho odolávala, ale nakonec podlehla. Zatím se jen oťukáváme a poznáváme.
Magické obrázky bylo mé totální šlápnutí vedle, takže poputují dál.
Andělé Stromů... Jednu tuto sadu jsem už poslala dál v rámci soutěže. Ty karty mám moc ráda a vím o další Duši, která by je nejspíš ocenila stejně jako já.. "Protože existuji dva druhy andělů: andělé s křídly a andělé s listy..."


A ještě památeční...jedny klasické mariášky, které zažily mnohé... A pod nimi Poselství Tarotu od Renaty Herber. Jasná ukázka toho, jak u mně dopadá Velká a Malá Arkána :-D

Kdo došel, až sem, tomu nabízím ještě pohled do mé ezoknihovničky, kterou bych ráda ještě trochu ztenčila. Knihy o bylinkách mají výsadní postavení a mám je jinde :-)
A proto milé čarodějky těšte se, putovní balíček se chystá...





pondělí 2. května 2016

Kytičkový balíček (swap)

Kytičkový swap vyhlásila Libuška. Libuška je moc milá mladá žena a má malou dcerku Barušku.
Balík mi přišel poměrně velký a když jsem ho otevřela vykoukla na mě spousta dárečků.



Dostala jsem papírové kapesníčky (nu proč ne, těch není nikdy dost), krémové tekuté mýdlo, omalovánky, sešit s chrpami, velkou květinovou kancelářsou sponku, parfém, vonný levandulový sáček, čaje, sprchový gel, přívěšek sovičky, zlatou temperu, nějáké čokoládové figurky a Jiřík dostal cappuccino.
Balíček byl poměrně bohatý, jen bych ho nenazvala kytičkový. Kdyby to byl všeobecný "pel mel" neměla bych výhrad, takto jsem z něho byla trochu rozpačitá. Ale věci více méně využijem doma všechny, takže spokojená jsem.

Já tento swap pojala jinak. Od začátku jsem do něho šla s tím, že pošlu 1 - 2 hodnotnější věci a ne spoustu drobností. Libuška má ráda Slunečnice a vínou barvu. Osud tomu chtěl, že zrovna v tu dobu na Fleru běžela slevová akce a já tam pro Libušku ulovila kabelku, přesně pro ni. Přidala jsem k ní 3 vlastnoručně vyrobené korálkové slunečnice a zrcátko se slunečnicemi.


Jak už jsem psala má Libuška dcerku, a tak i na ni v balíčku ode mě čekala kytička a malé čokoládky.

Vím, že jsem hodně riskovala, že se Libušce kabelka nebude líbit a celý swap bude o ničem. Naštěstí Libuška byla moc spokojená. Já doufám, že jí kabelka bude dlouho sloužit.
Občas je fajn udělat swap s jednou hodnotnější věcí a neposílat stále spoustu drobností.

Hodnocení swapu 8 / 10