neděle 21. srpna 2016

Výstava veteránů a pouť v Polici nad Metují

Každý rok se spolu s naším barkasem účastníme veteránské výstavy na pouti v Polici nad Metují. Nebudu se široce rozepisovat, co tomu letos předcházelo, ale barkas prošel renovací a dostal nový lak. Prostě posledních 14 dnů jsem Přemka viděla každý den až před půlnocí, kdy končil s prací na barkasu a mazal do peřin.


Přemkova účast je nezastupitelné, výstavu veteránů totiž ozvučuje, tj. pouští celý den písničky a zabezpečuje mikrofon při vyhlašování výsledků soutěže elegance.
Letošní účast na výstavě byla opravdu hojná, nestačil parčík a ulice okolo, takže některé skupiny vozidel musely být přesunuty i to přilehlých ulic.









K výstavě patří i dobové oděvy a jiné předměty.



Já na výstavě prodávala korálkové vánoční ozdoby (hvězdičky a andělíčky). Málem jsem letos neprodávala. Přemek totiž ráno snášel bednu se všemi mými výrobky dolů, ale nedal jí do auta, položil ji za ně a šel něco ještě zařídit. Takže jsme odjeli, ale prodávat nebylo co, bedna zůstala na dvoře. No, nechtějte vědět, jaký jsem v sobě sváděla boj, abych nevybuchla vzteky. Naštěstí, mě (nebo spíš Přemka :-D ) zachránil Kuba (Přemkův syn) a bednu za náma do Police dovezl.


Jiřík netrpělivě očekával příjezd Mišky, která s ním obešla poutové atrakce a Jiřík si to tentokrát opravdu užil. Svezl se na horské dráze, v autíčkách, na velekolotoči, na pirátské lodi. Jako každý rok... Míša zelená, ale Jiřík štastnej :-)


Samozřejmě jsme s Miškou a vyrazily i na obhlídku stánků a "nezbytné" nákupy.


Já si tradičně koupila kabelku - tašku. Kupuji si je v Polici každý rok. Letos padla volba na tuto:


A pro Šárku jsem nakoupila dle jejího přání lízátka.


...tak zase za rok ♥

Pokud se vám historická vozidla líbí, tak další fotky najdete zde.


úterý 16. srpna 2016

Co tě první napadne

Tento swap jsem vyhlásila já, z přihlášených jsem vybrala Báru. Bára je moc fajn swaperka, ikdyž pro mě je stále taková "neuchopitelná". Navíc je veganka, což je pro mě vždy výzva a výzvy mám ráda. Bára je prostě ORIGINÁL, to mě napadne pokaždé, když juknu k ní na profil.


Dostala jsem od ní samé bezva věci.
Nálepky hvězdiček a souhvězdí... dáreček přesně pro mě, astročarodějku :-)
Svíčku s vůní pomeranče... svíčky Bolsius mám ráda a vůně je super
Muchův pohled ...za ten moc děkuji, doplnil mji sbírku. Ještě jsem ho neměla.
Bublinkovou koupel a vonný vosk...obojí vonělo omamně krásně a obojí zabavila moje dcerka :-D
Tenká lepící páska...Takhle tenoučkou (asi 5 mm) ještě nemám a určitě se bude na mé tvoření hodit.
Všechny dárečky jsou přesně podle mého profilu, všechny se mi moc líbí a Báře za swap děkuji ♥


Bára ještě mimo swap do balíčku přidala dva laky na nehty, které bych mohla využít na své tvoření. Ovšem Miška laky na nehty doslova zbožnuje, tak je hned sbalila pro sebe. Rozhodně využité budou.

Já jsem Báře poslala dárkový podtácek "Jsi originál", vonné čajové svíčky, propisku a nálepky. Rozhodla jsem se poslat i nějákou veganskou mnamku. Proběhala jsem v Náchodě snad všechny Zdravé výživy, pročetla složení x různých tyčinek ...fakt jsem netušila, že to bude takové dobrodružství :-) Nakonec jsem vybrala tyčinku Chia Vita. Tajně jsem doufala, že ji Bára ještě neměla, protože jsem jí u ní nikde na fotkách neviděla.


...opravdu byla pro Báru novinkou, tak doufám, že jí aspon chutnala :-)

Swap se mi opravdu líbil a tak nemohu dát jinak než 10 / 10

pondělí 15. srpna 2016

Království za jídlo a dobroty

Zatím jsem se úspěšně vyhýbala různým brandnooz boxům, zajícům v krabici... vyhýbám se i jídelním swapům (čajové mezi ně nepočítám), ale jednou to prostě muselo přijít. S kým jiným jídelní swap udělat než s mou milovanou Mi, která vyhlásila swap Království za jídlo a dobroty.
Celkem rychle jsme si ujasnili, co máme rády my a naše rodiny a odvážně do toho pustily.
Od Mi dorazila veliká krabice se spoustou dobrot.


Na čem všem jsme si pochutnali?


Jiříkovi poslala Mi křupinky do mléka a cappuccino, úspěch mělo obojí.


Čaj rooibos mám moc ráda, tam byla trefa do černého. Zelený čaj bez cukru, bylo výborné osvěžující pití a zanechávalo v puse skvělou chut. Ovocným pivům u nás nikdo moc neholduje, s Miškou jsme toto malinové ochutnaly, ale zase odložily. Nakonec se ho ujal a vypil Přemek, ale taky se moc netvářil :-D Nadšená jsem z plechovky, která mi doplnila sbírku.

Tyčinky s pizza příchutí byly opravdu dobré a všem je mohu doporučit. Ovšem tortilla chipsy s mexickou salsou byly naprosto luxusní a naprostý TOP balíku. Chutnaly celé rodině a sváděli se o ně boje....miluji příjemně pálivé věci.


Dostali jsme obří sklenici s nutelou...mnam. Oříšky v čokoládě jsme si rozdělili s Miškou. O pralinky jsem se podělila s Přemkem. Čokoládu jsem slupla hned první, po rozbalení balíku. A čokoládky s rumovou náplní a rozinkami, byly naprosto luxusní a opět chutnali úplně všem...moc by mě zajímalo, kde je Mi koupila, protože to byla snad nejlepší sladkost, co jsem kdy měla.
Prostě čokoláda u nás vede :-D



Tak z této hromádky jsem neochutnala nic :-D Cookies ukořistila Miška a jeden perníček měl Přemek a zbytek sebral Jirka. Perníčky mají kluci moc rádi.

Mentolové bonbony mám fakt ráda, hlavně když mě přepadne kašel, nachlazení. Lipečka zase pořád vozíme v autě, miluje je Přemek. Sezamovou tyčinku si vzala Miška. Jen ty banány zůstaly tak něják plonkové... já banány miluji, ale sušené jsou na mě moc tvrdé, fakt je nemusím a zbytek rodiny se na ně taky netváří...ale časem se určitě taky sní.

Mi za balík moc děkuji, hlavně že poslala tolik sladkých dobrůtek a ukázala mi i pár nových věcí.

Co jsem poslala já si můžete podrobně přečíst u Mišky na blogu zde.

 

Jsem z tohoto swapu naprosto nadšená a časem určitě zase nějáký jídelní swap udělám .
Hodnocení swapu 10 / 10


sobota 6. srpna 2016

Nezapomeň si zabalit do batůžku

Tento swap jsem vyhlásila já a výzvu přijala Michaela.
Už dopředu, než jsem swap vyhlásila, jsem věděla, že ze svých představ budu muset hodně slevit a radši nic neočekávat a hodně se přizpůsobit....pokud bych teda náhodou nenarazila na zapřísáhlou trampku :-D A tak jsem ke swapu přistupovala velice tolerantně a otevřeně...pokud mi někdo nepošle šminky, tak přijmu pozitivně cokoli.
Michaela mě balíčkem mile překvapila.


Upřímně obdivuji každého, kdo má tu trpělivost a dá si práci se zabalováním pidivěciček, každé zvlášt. Já malé věci většinou sdružuji do jednoho většího balíčku.
V první moment mě překvapilo množství věcí...Michaela toho poslala opravdu hodně. Každý balíček měl své číslo a ke každému číslu byla v dopisu hádanka, která měla odkrývat obsah. Hádání mě bavilo, ikdyž jsem se trefila asi jen 2x :-)


Co ve swapu bylo? Vezmeme to hezky postupně:

1. Vlhčené ubrousky...tady trefa na 100% bez nich nedám ani ránu, vozím a nosím je u sebe stále :-)

2. Náplasti...určitě se hodí a do batůžku rozhodně patří. Jen já jsem v tomhle takový lajdák a prostě spoléhám na to, že je potřebovat nebudu. Takže díky za připomenutí, aspon na chvíli se polepším :-)

3. Proteinová tyčinka...nikdy jsem jí neměla, tak aspon jsem jí ochutnala. Nu, moc mě neuchvátila, vozit s sebou jí určitě nikde nebudu. Ale zkusit se má vše, díky :-)

4. Hroznový cukr...oj, ten mám ráda, ale dcerka ještě radši a tak skončil u ní :-)

5. Sušené maso... upřímně nevím, kdo se ho nakonec zhostí, u nás doma se k tomu nikdo moc nemá a tak zatím čeká ve spížce :-)

6. Hořká čokoládka... tu ukořistil syn a  určitě mu chutnala :-)

7. Krém na ruce ... jsem absolutně nemazací typ, ale tohle je šikovné cestovní balení, tak určitě ho někdo z rodiny na cestách využije :-)

8. Antibakteriální gel... tady jsem měla s Michaelou shodu, poslala jsem jí ho taky. Myslím, že je to věc, která se vždy hodí :-)

9. Pidi bloček... já, která nedám bez papíru a tužky ani ránu, tak určitě využiji...na rychlé, drobné poznámky, telefoní číslo, adresu se hodí....možná mi k němu maličko chyběla aspon pidi tužka. :-)

10. Minerální voda ve spreji...pro mě a vlastně pro celou rodinu, to je naprostý TOP tohoto swapu. Úžasná věc a moc za ní děkuji. Už se mnou putuje na každém kroku...skvělé!!! ♥

11. Slunečnicová semínka.. syn je má rád a já je občas přidávám do pečení, takže využití u nás najdou :-)

12. Mapy, informační letáčky na zajímavá místa... moc děkuji. Už ted se těším, až někdy vyrazíme na Moravu a některá místa navštíme. Děkuji Michaele, že tuto mou zálibu v mapách vyslyšela ♥

Celkově se mi swap od Michaely líbil a zadání splnil. Moc za něj děkuji.

Co jsem poslala já, najdete dopodrobna napsané u Michaely na jejím blogu zde.

(foto stažené od Michaely)

Hodnocení swapu 9/10

středa 3. srpna 2016

Poprvé a jiné zajímavosti

Zase jeden dotazník, který vypustila do éteru Mi. Tak hurá do toho :-)

1) Pět věcí, které máš vždy v tašce nebo v kabelce?
Opravdu vždy mám klíče, párátka, ibalgin, papírové kapesníky a náhradní kalhotky, protože co kdyby :-D

2) Jaký kousek oblečení nakupuješ nejvíc?
Určitě ponožky... pro ostatní členy rodiny

3) Jakou poslední věc si jedla?
Rohlíky s máslem, paštikou a hořčicí.

4) Máš nějaké denní rituály, které opakuješ?
Myslím, že nemám. Mít ještě rituály a každý den naprosto stejný, ve stejný čas, tak to už by mi tady z toho fakt hráblo....stačí, že rituály má a potřebuje syn.

5) Máš nějaký den v týdnu, kdy děláš pravidelnou činnost?
Co Jirka přestal chodit do školy, tak nemám.... ale kruci, není dneska středa? :-D

6) Vyjmenuj tři místa, kde už si byla nahá?
Ach...kdybych mohla, byla bych nahá stále, miluji nahotu. Nahá jsem běhala po kolejích v děšti, v zimě na sněhu, nahá běhám denně doma... nahá jsem kdykoli je to možné a přijatelné.
7) Jak by ses jmenovala, kdyby tvé jméno bylo po tvé prababičce?
Z mamčiny strany Anna, z otcovy nevím.

8) Čeho ses nejvíc bála, když si byla malá?
Myslím, že jsem se bála všeho, čeho se jen dítě může bát. Prostě jsem byla strašpytel.  

Ani netušíte, jak moc jsem se bála na tu židli stoupnout, pamatuji si to dodnes...Některé strachy mi z dětství zůstaly třeba fobie z pavouků. Ovšem největší strach jsem vždy měla z toho zůstat sama (babička si nemohla dojít ani na záchod). Bohužel strach ze samoty, osamění přetrvávají stále. Neumím, bojím se zůstat sama, připadám si pak jak ztracená a upadám do těžkých depresí...že mě nikdo nemá rád, nechce...nepotřebuje.

 9) Jak vycházíš se svou první láskou?
Se všemi svými partnery, milenci vycházím skvěle nebo aspon dobře. Prakticky ze všech se stali kamarádi.

10) Pamatuješ si na svou první práci?
VAKUS v Kroměříži (Výpočetní a kontrolní ústředna spojů) Zálohovali jsme na pásky a děrné štítky složenky. Z mého pohledu naprosto zbytečná práce a děsně mě nebavila.

11) Je nějaký příjemný dopis, smska nebo mail, na který nezapomeneš?
Určitě by se nějáký našel a určitě jich ještě pár v budoucnu dostanu.

12) Napiš čtyři neobvyklá místa, kde si přespala.
Moje asi nevíc neobvyklé místo je posed. Pak asi pod širákem na Koruně, což je druhý nejvyšší vrchol Broumovských stěn. A poměrně často přespávám v hausbotu :-D semtam v karavanu nebo barkasu :-)

13) Kdybys měla rychle vyběhnout z domu se třemi věcmi, jaké by to byly? (nepočítají se lidi a zvířátka – ty jsou samozřejmostí)
Kabelka...mám v ní doklady, peněženku, telefon, foták..., moje obr kpz na přežití a notebook.

14) Představ si vanu plnou něčeho, v čem by ses chtěla vyloženě koupat
Korálky nebo knoflíky...když zabořím ruku...ach ♥

Dovolená

Minulý týden od 25.7. do 31.7. jsme si užívali dovolenou. Vyráželi jsme v pondělí a směřovali rovnou do Poděbrad.


Mám ráda lázeňská města a do Poděbrad jsem se zamilovala na první pohled. K Poděbradům patří neomyslitelně husický král...samozřejmě park a prameny, jsme přece v lázních... co jsem ovšem chtěla bezpodmínečně vidět, bylo vlakové nádraží.


Ve středu jsme vyrazili na Křivoklát. Bohužel zrovna se opravuje hlavní věž a je obehnána lešením, ale i tak návštěva stála za to. Po prohlídce hradu jsme ještě navštívili místo, kde stojí pomník knížete Karla Egona II. Fürstenberka. 
Právě od tohoto pomníku je asi nejkrásnější a zároven nejznámější pohled na hrad Křivoklát.


Z Křivoklátu jsme jeli do Koněpruských jeskyní. Věděla jsem, že to bude náročné, ale netušila jsem jak moc. Přechod z jednoho patra do druhého po točitých schodech mě doslova odrovnal. Víceméně z prohlídky jeskyní jsem já neměla téměř nic. Jednak se šlo poměrně rychle (dokonce jsme dohnali skupinu, co šla před námi) při každé zastávce jsem se těžce vydýchavala...a pro mou depresivní povahu opravdu jeskyně nejsou to pravé ořechové. Takže já si víceméně užívala, až pak fotky, co Přemek nafotil. Za sebe říkám jeskyně už nikdy víc.


Cestou z Berouna jsme zažili totálně ucpanou dálnici. Strávili jsme na ní 3 hodiny a tak jsem vesele přešlapovala bosa na mokré dálnici (víceméně celý den pršelo) a chladila si zmožené nohy.


Středa byla pro mě náročná, zdolala jsem kolem 600 schodů a nějáký ten kopec k tomu. Byla jsem hyn fyzicky a bohužel i psychicky..ale byla jsem na sebe hrdá, že jsem to dala. Bohužel nejspíš následkem vyčerpání se mi ve čtvrtek začla rozjíždět deprese, takže jsem byla nepříjemná, vzteklá, plačtivá...nu prostě na zabití.

V pátek jsme vyrazili na zámek Kozel. Já bláhová jsem si myslela, že stojí na rovině, ale kdeže opět jsme šplhali do krpálu. Taky Přemek po celou dobu dovolené zaparkoval vždy na tom nevzdálenějším parkovišti.
Zámek Kozel byl krásný, navíc jsme měli štěstí na zkušenou průvodkyni, kterou její práce prostě baví. Zámecký park i přilehlé okolí je nádherné.

Víte někdo, co je to za strom?

V neděli jsme dopoledne vyrazili směr Jižní Čechy, konkrétně Kuklov, kde měla koncert skupina Strašlivá Podívaná. Celou cestu nám pršelo.  Až před Netolicemi se počasí trochu umoudřilo. Samozřejmě, když už jsem jela na Kuklov, tak jsme zajeli i do mé rodné vísky, stavili se na hřbitově a dali kafe "U Západa".


Pak už jsme směřovali na Kuklov a na Strašlivou Podívanou. Hráli krásně, diváků bylo maličko a bylo to takové krásné, skoro rodinné. Začlo opět pršet a najednou mi podává člen skupiny deštník, pak od mládence sedícího za námi Přemkovi přistává na zádech pláštěnka...Díky, zase se mi díky milým lidem projasnil den.



Po koncertě jsme jeli přes celou republiku domů. Dorazili jsme ve 23:30. Za neděli jsme najeli 500 km, Přemek by měl dostat metál.

Úterý, čtvrtek a sobotu, kdy jsme necestovali po památkách, jsme trávili na na hausbotu. Posekali trávu, zastřihli keře, založili bylinkovou zahrádku, opět se odkopalo i kus pahorku a už máme i místo na sušák.. ale o tom zase příště.


Všechny fotky z míst, co jsme  navštívili najdete na mém Rajčeti zde








pondělí 1. srpna 2016

Knihomol - dotazník od Šárky

Přihlásila jsem se Šárce do swapu Vybavení správného knihomola. Do emailu mi od ní přišlo několik zajímavých otázek, na které jsem vzala jako základ tohoto dotazníku. Možná se budou hodit jako odpovědi dalším lidem, co by rádi se mnou udělali swap.

a) chodíš do knihovny?
Chodím...nebo spíš už nechodím. Tahat těžké knihy pěšky a nebo autobusem je pro mě už celkem nereálné. Takže průkazku mám, ale knihovnu navštěvuji velmi sporadicky.

b) kupuješ knihy v knihkupectvích nebo v antikvariátech nebo jinde?
Nejvíce knihy kupuji na netu.Částečně to souvisí s předchozí odpovědí...v Broumově bohužel knihkupectví není a do Náchoda nebo jiného většího města, do knihkupectví se dostanu jen sporadicky. Antikvariát jsem už nenavštívila roky, ale nyní otevřeli jeden v Broumově, tak určitě tam příležitostně nahlédnu. Knihy z antikvariátu mi určitě nevadí.

c) máš velkou vlastní knihovnu?
Ano, knihy u nás zabírají velký prostor, ale mám spoustu knih, co už nejspíš nikdo nikdy číst u nás nebude a tak bych se jich ráda zbavila...zatím jsem nevymyslela jak :-D Jsem celý život spíš sběratelka knih než aktivní čtenářka.

d) jaký máš vztah ke svým knihám?
Momentálně jsem ve fázi kam s ním (s nimi). Ráda bych si ponechala jen knihy, ke kterým mám určitý vztah...vracím se k nim, jsou mi užitečné, pomohly mi v určitém životním období...
Nikdy bych knihu nedala do sběru, do popelnice ani nespálila...at by ta kniha byla jakákoli, o čemkoli. Ráda si svoje srdcové knihy označuji, že jsou jen mé :-)

e) co je to nej na knihách pro tebe?
Ilustrace...prostě jsem víc ten výtvarník než písmák. Jestli mě kniha zaujme, o tom v prvním řadě rozhoduje hezky zpracovaný obal a ilustrace (fotky) uvnitř.
Miluji vůni nových knih, ale zároven mám ráda i to, když je kniha třeba ohmataná a má něco za sebou....Prostě jako všude v životě mám ráda ty extrémy, protipoly.

f) kde si ráda čtes?
Nejradši čtu na záchodě...ale to asi není zrovna odpověd, co by Šárka chtěla slyšet. Takže dalšími místy, kde nejvíc čtu jsou dopravní prostředky, čekárny u doktorů. Aktuálně taky náš hausbot, protože při svíčkách, petrolojce, baterce se tvoří těžko, ale celkem dobře se při nich dá číst.

g) dala bys mi třeba seznam tvých top 10 beletrie knih? 
Jan Otčenášek - Když v ráji pršelo
Všechny romány od Valji Stýblové, ale nejvíc Nenávidím a miluji
Mirka Šimková - Devátý dotek 
Roman Cílek - Olga Hepnerová
Jack London - Tulák po hvězdách
James Clavell - Král Krysa
Christiaan Barnard - Nežádoucí
Dave Pelzer - Dítě zvané "To" 
Anne - Dauphine Julliandová - Dva krůčky po mokrém písku
vše od Oscara Wilde
...prostě pokud beletrie, tak knihy o utrpení lidí, ideálně podle skutečnosti a ne zrovna dobré konce...mám ráda knihy, kde figuruje smrt.

h) máš nějaké přání, co najít v balíčku na 100%? A naopak co tam nechceš najit?
Určitě bych chtěla hezké barevné záložky do knih. Uvítala bych i látkové obaly na knihy. Cokoli se bude týkat knih jako takových... Nechci žádné jídlo.
Pokud by součástí swapu měla být kniha, tak bych moc stála o knihu Když v ráji pršelo. Bohužel mi ji dcerka nejspíš ztratila na intru. K této knize mám velmi citový stav, jelikož mi pomohla přežít dobu, když jsem se v 18 letech vdala na hájenku, kde každou chvíli nešla elektrika, pak se muselo chodit pro vodu do studně, teplá voda se ohřívala na kamnech...atd.